Lakóautó bérlés tudnivalók


Milyen sebességgel használható a bérelhető lakóautó?
A lakóautók a KRESZ szerint személygépkocsinak minősülnek, tehát Magyarországon

Lakott területen belül 50 km/h,
Lakott területen kívül 90 km/h,
Autóúton 110 km/h,
Autópályán 130 km/h a sebesség felső határa.

Mivel a lakóautó személyautónak minősül ezért, „D1” kategóriás autópálya díjat kell rá vásárolni.
Az Európai Unió országaiban eltérhetnek a szabályok, azon belül is vannak országok, ahol a lakóautóra külön sebességhatárokat írnak elő a szabályok.. Ezekről érdemes előre informálódni. Lakókocsi vontatásakor a sebességhatárok: lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h.

A lakóutó erős korszerű motorral van szerelve, de a kényelmes és biztonságos
és nem utolsó sorban a gazdaságos, optimális üzemanyag fogyasztás érdekében javasoljuk a 90 – 110 km/h ás sebességet.

Szennyvíz leeresztése, WC tartály ürítése
A lakóautóban lévő szennyvíztartályokat csak az arra kijelölt helyen ürítsük ki. Erre minden kempingben van lehetőség. A WC tartály ürítésére fokozottan ügyeljünk, Nyugat Európai országokban súlyos büntetéseket vonhat maga után a nem megfelelőhelyen történő ürítés. Más lehetőség híján ajánlatos a nyilvános WC-t használni.

Hol lehet megállni az autóval?
Lakóautóval az Unió országaiban a eltérhet a közterületeken, magánterületeken történő parkolás. A legtöbb helyen tiltják a kempingezést, de általában a lakóautósok elfogadott jelenségei a tengerpartoknak és a városok melletti területeknek. Egyre több helyen alakítanak ki kifejezetten lakóautók számára fenntartott parkolót, ahol 1-2 éjszakát el lehet tölteni. Ezen parkolók szolgáltatása visszafogottabb, mint egy kempingé, de az alap funkciók, mint áram csatlakozás, vízfeltöltés, megoldottak. Ezt a szolgáltatást általában néhány ( kb 10) eurós térítés ellenében lehet igénybe venni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ahol ezt tábla tiltja ott nem szabad megállni még rövid időre sem.

Városokban magára hagyott lakóautókat előszeretettel törik fel, ha értékeket látnak bennük.
Az ilyen kellemetlenségek könnyen elkerülhetők, ha a lakóautót nem hagyjuk elhagyatott területeken, az értékeinket, műszaki cikkeket Tv, Dvd , kamera, fényképezőgép nem hagyunk látható helyen. A lakóautót ne sötétítsük be. Az autóink széffel vannak felszerelve, ahol az értékek biztonságosan tárolhatók.